środa, 29 stycznia 2014

Kolorowe risotto z kurczakiem

SKŁADNIKI:
filety z piersi kurczaka - 200 gramów
gotowa mrożona mieszanka warzywna (np. z papryką lub cukinią) - 400 gramów
Bulionetka Domowa Drobiowa - 1 sztuka
biała cebula - 1 sztuka
ryż arborio - 200 gramów
Przyprawa do kurczaka Knorr
zioła prowansalskie
starty żółty ser - 3 łyżki
śmietana - 4 łyżki
oliwa - 1 łyżka
masło - 20 gramów


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Cebulę drobno pokrój i podsmaż ją w szerokim rondlu na rozgrzanej oliwie wraz z surowym ryżem, przez 1 minutę.
2.Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka Knorr i obsmaż na patelni.
3.Do podsmażonego ryżu wlej 300 ml wody oraz jedną Bulionetką Knorr. Duś całość około 12 minut.
4.Następnie dodaj mieszankę warzyw, kurczaka, zioła prowansalskie oraz 250 ml wody i duś kolejne 6 minut.
5.Pod koniec duszenia dodaj starty żółty ser, śmietanę oraz masło. Energicznie mieszaj i odstaw z ognia na kilka minut. Natychmiast podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz