Składniki
CIASTO:
6 jajek
1 szkl cukru
4 lyzki oleju
1 szkl maki
1 budyn smietankowy
1 lyzeczka proszku do pieczenia
KREM:
3 szkl mleka
3/4 szkl cukru
1 kostka margaryny Kasi
1 szkl maki pszennej
aromat smietankowy
MASA KOKOSOWA:
20 dag wiorek kokosowych
2 lyzki cukru
2 lyzki masla
1/2 olejku smietankowego
6 jajek
1 szkl cukru
4 lyzki oleju
1 szkl maki
1 budyn smietankowy
1 lyzeczka proszku do pieczenia
KREM:
3 szkl mleka
3/4 szkl cukru
1 kostka margaryny Kasi
1 szkl maki pszennej
aromat smietankowy
MASA KOKOSOWA:
20 dag wiorek kokosowych
2 lyzki cukru
2 lyzki masla
1/2 olejku smietankowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
zaczynamy od biszkoptu. oddzielamy bialka od zoltek, ubijamy bialka z cukrem na sztywno, po kolei dodajemy zoltka, nastepnie olej, i make wymieszana z budyniem i proszkiem do pieczenia. pieczemy okolo 30 min, ( ma miec kolor jak biszkopt-zlociutki).
teraz krem. 1,5 szkl mleka trzeba zagotowac z cukrem w reszcie mleka rozprowadzic make (bedzie geste), wlac to do mleka i szybko rozmieszac (powstanie budyn) , krotko zagotowac, pozostawic do ostudzenia. miekka margaryne wyrobic z olejkiem mikserem, porcjami dodawac budyn i wyrabiac.
upieczone ciasto przekroic na dwa placki, wiekszy czescia kremu posmarowac dolny placek, polozyc na niego drugi i na ten wysmarowac reszte kremu. skladniki do masy kokosowej przesmazyc razem, lekko zrumienic, gdy wystygnie wysypac na krem i docisc rekoma. no teraz mozna wreszcie kroic i jesc.
teraz krem. 1,5 szkl mleka trzeba zagotowac z cukrem w reszcie mleka rozprowadzic make (bedzie geste), wlac to do mleka i szybko rozmieszac (powstanie budyn) , krotko zagotowac, pozostawic do ostudzenia. miekka margaryne wyrobic z olejkiem mikserem, porcjami dodawac budyn i wyrabiac.
upieczone ciasto przekroic na dwa placki, wiekszy czescia kremu posmarowac dolny placek, polozyc na niego drugi i na ten wysmarowac reszte kremu. skladniki do masy kokosowej przesmazyc razem, lekko zrumienic, gdy wystygnie wysypac na krem i docisc rekoma. no teraz mozna wreszcie kroic i jesc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz