czwartek, 30 stycznia 2014

Lody

TruskawkoweSkładniki:
- ½ kg truskawek
- trochę cukru do posypania
- ½ l mleka
- ½ l śmietany
- laska wanilii
- sok z ½ cytryny
- 10 żółtek
- 175 gr cukru

Sposób przyrządzenia:
Truskawki posypać cukrem i zmiksować (niezbyt drobno). Mleko połączyć ze śmietaną, wrzucić laskę wanilii i lekko podgrzać. Po podgrzaniu wanilię wyjąć. Żółtka ubić z cukrem i połączyć z ciepłym mlekiem i śmietaną. Całość podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Poczekać aż wystygnie, po czym dodać masę truskawkową i wymieszać. Wcisnąć sok z połowy cytryny i ponownie wymieszać. Przełożyć do formy i zamrozić. Wyjąć na 5 minut przed podaniem, żeby lody lekko się rozpuściły i łatwiej się je nakładało.

Sorbet z mielona albo arbuza
Składniki:
½ szklanki cukru
1 szklanka wody
1 torebka żelatyny bez smaku
2 ½ szklanki puree z melona cantaloupe albo arbuza (1 duży owoc)
1/3 szklanki rumu
2 łyżki soku cytrynowego

Sposób przyrządzenia:
W rondelku połączyć żelatynę z cukrem, wlać wodę, odstawić na minutę. Rozpuścić na małym ogniu, ogrzewać około 5 minut. Ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać resztę składników. Wlać do formy, zamrozić (ok. 3 godzin). Ubić mikserem na jednolitą masę i znów zamrozić na 2 godziny. Przed podaniem deser wystawić, by lekko zmiękł. Przybrać np. listkami mięty i czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz