czwartek, 30 stycznia 2014

Metrowiec


Składniki

ciasto jasne:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • ok. 9 łyżek wody
  • ok. 9 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z wanilią
ciasto ciemne:
  • dokładnie jak ciasto jasne jw. plus:
  • + 3 łyżki kakao + 1 łyżka oleju
masa:
  • 3 szklanki mleka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
polewa:
  • 2 tabliczki czekolady na połowę

Przygotowanie – wersja ilustrowana

Przygotowanie krok po kroku ciasta
Krok 1.
Zaczynam od jasnego ciasta. Białka ubijam na sztywną pianę a żółta z cukrem ucieram na kogel (aż będą jasno żółte, puszyste).
Przygotowanie krok po kroku ciasta
Krok 2.
Do koglu z żółtek dodaję mąkę, olej, wodę, cukier z wanilią, proszek do pieczenia (czyli wszystkie składniki). Mieszam a potem dodaję pianę i mieszam delikatnie łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
Przygotowanie krok po kroku ciasta
Krok 3.
Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma keksowa 30-35 cm) i piekę ok. 40 minut (z termoobiegiem troszkę krócej, warto sprawdzić patyczkiem) w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Przygotowanie krok po kroku ciasta
Krok 4.
Po wystudzeniu kroję na ok. 1-2 cm kromki.
Ciasto ciemne robię dokładnie tak samo, tylko dodaję troszkę więcej oleju i kakao.
Przygotowanie krok po kroku ciasta
Krok 5.
Krem.
Możecie go przygotować na bazie budyniu, albo skorzystać z powyższych składników.
Połowę mleka z przepisu wlewam do miski i mieszam z resztą składników. Drugą połowę mleka podgrzewam na gazie. Dodaję pierwszą część i mieszam aż masa zgęstnieje (na filmie dobrze widać jaka powinna być).
Przygotowanie krok po kroku ciasta
Krok 6.
Jak budyń wystygnie to dodaję masło w temperaturze pokojowej i kręcę mikserem.
Przygotowanie krok po kroku ciasta
Krok 7.
Teraz kromki ciasta naprzemiennie, smaruję jak „kanapki” i łączę ze sobą.
Robię takie 2 ciasta, bo jedno ciasto wychodzi ok. 45 cm długości :)
Przygotowanie krok po kroku ciasta
Krok 8.
Teraz ciasto możecie lekko schłodzić, możecie też wyrównać zbytnie górki (jasne ciasto zazwyczaj wychodzi ciut wyższe). A potem na ciasto trzeba nałożyć polewę, najlepiej rozpuścić czekoladę w miseczce ustawionej nad gorącą wodą.
Ciasto kroję po całkowitym schłodzeniu polewy ukośnie aby było widać każdą warstwę. Smacznego :)

1 komentarz: